Pe raza localităţii Măgurele au funcţionat de-a lungul anilor mai multe unităţi de învăţământ. Credem că prima şcoală din comuna Vârteju a apărut în 1838, deoarece în 1840 ea este pomenită într-un act de inspecţie. Şcoala generală pe structura căreia a fost înfiinţat Liceul Teoretic „Horia Hulubei” a luat fiinţă în 1895 ca şcoală elementară şi a funcţionat într-un local din centrul oraşului, unde, în prezent, este Grădiniţa cu program normal.
În 1894, Academia Română a deschis la Măgurele, în conacul lăsat moştenire de Ioan Otteteleşanu, „un institut de fete românce cărora li se va da o creştere şi educaţie de bune nume de familie … şi zestre 200 de galbeni fiecăreia”. Scriitorul Ioan Slavici, a fost director între anii 1894-1908, locuind cu familia la Măgurele. Aici a venit dese ori, în vizită, marele poet Mihai Eminescu. Institutul de fete a fost un precedent pentru o Şcoală Normală care forma învăţătoare şi mai târziu, un exemplu pentru înfiinţarea liceului teoretic. Institutul a funcţionat până în 1948, când este mutat în Bucureşti, în vechiul local luând fiinţă Institutul de Fizică Atomică. În 1903, la iniţiativa lui Spiru Haret a luat fiinţă prima bibliotecă populară din Măgurele.
Şcoala generală din Măgurele a funcţionat din 1895 până în 1977, în localul iniţial iar din acest an în localul nou construit (Corpul A), unde funcţionează şi în prezent. Există structuri cu clasele I-IV în Vârteju şi în Dumitrana. Pe teritoriul localităţii funcţionează trei Grădiniţe cu program normal şi o Grădiniţă cu program prelungit.
Din 1 septembrie 2003 a fost înfiinţat Liceul Teoretic cu clasele I-XII „Horia Hulubei” care funcţionează cu următoarele specializări:
Profil real:
– specializarea informatică
– specializarea ştiinţele naturii
Profil uman – specializarea filologie